Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu sunt elaborate de așa manieră încât să redea cât mai fidel expresia terroir-ului. Intervenția umană, foarte importantă, are tocmai rolul de a păstra nealterate aroma, gustul și parfumul strugurilor ce dau naștere vinurilor. Parcelele de vie, atent îngrijite și supravegheate, produc struguri a căror identitate este pastrată în vinurile produse și învechite în cramă. Ulterior, prin grija oenologului, ele sunt cupajate pentru a-și îmbogăți și releva reciproc calitățile. Rigoarea, atenția, talentul sunt trăsături comune ale echipei Roy & Dâmboviceanu și sunt esențiale în atingerea scopului comun: producerea unui excelent vin românesc.

pic1.png

Podgoria

Așezată în partea de sud-vest a țării, în Județul Mehedinți, Corcova este o podgorie nouă pentru publicul de azi, care reia însă tradiția producerii vinului de calitate, inițiată în acest areal în urma cu mai multe sute de ani.

Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu sunt speciale și au acel "gout du terroir", pentru că aici se întrunesc toate elementele necesare: un climat temperat-continental cu influențe mediteraneene - veri calde și secetoase, ierni blânde, cu precipitații accentuate; solurile cu o structură litologică variată și o mineralitate bogată, specifice Piemontului Motrului, parte a celei mai mari unități piemontane din țară, Piemontul Getic; vița de vie nobilă cu soiurile potrivite, furnizată de Pepinieres Hebinger și munca atentă și responsabilă a echipei Corcova Roy & Dâmboviceanu.

Începând cu anul 2005, 55 de hectare de teren au fost replantate cu vițe furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța și soiuri existente pe timpul moșiei Bibeștilor - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc - precum și Fetească Neagră. În plus, cramele construite de prințul Antoine Bibescu au fost refăcute complet în perioada 2008 - 2009, respectând arhitectura inițială, și dotate cu utilaje de vinificație produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franța și Italia.

pic3.png

Corcova in Istorie

Viticultura a existat probabil în această zonă în timpul dacilor, fiind o zonă locuită și nu foarte îndepărtată de capitala Sarmizegetusa. Documentar, podgoria este recunoscută din secolul al XVI-lea. Printr-un act din 1 iulie 1594, Mihai Viteazu întărește lui Necula două vii la Corcova, iar printr-un altul, din 8 iulie 1596, întărește lui Radu, al doilea paharnic, ocine și vii în Jirov, Cernaia, Cotoroaia și Valea Bună.

Corcova, ca moșie a Bibeștilor, a cunoscut perioada sa de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a sec. al XX-lea. Prințul Anton Bibescu a angajat un tânăr agronom francez pentru a se ocupa de podgorie, Aristoteles Sauget. Acesta, urmat de fiii săi, a făcut din Corcova un rai și mai ales, a inventat Corcovinul și Corcovelul, cupaje uluitoare având la bază cabernetul. Nici unul dintre tehnologii IAS-ului din perioada comunistă, unii chiar meritorii, nu a mai reușit să le refacă.

De altfel, Corcova era locul preferat de petrecere a vacanței pentru Anton Bibescu și Martha Bibescu, precum și pentru o parte din prietenii lor celebri. Marcel Proust scria: "Nume dragi, ca acela de Corcova, îmi erau atât de familiare și de apropiate ca Senlis și de o mie de ori mai dragi decât Bonnelles și tremuram într-una să nu le văd în vreun comunicat și mă învinuiam că nu cunosc îndeajuns și altele pe care trebuie că voi le îndrăgiți și care sunt poate cunoscute prin amintiri de-ale tale, de-ale lui Emanuel, de-ale prințesei Bibescu. Cât de mult îmi sunteți în inimă în clipele acestea!".

Virgiliu Tătaru, publicist și istoric literar mehedințean consemnează în "Tragica aventură a spiritului": "Prințul Anton Bibescu era mai mult decât convins că numai în aceste locuri din fermecătorea vale a Motrului își putea redobândi acel mereu căutat echilibru al trupului și al sufletului, pentru a porni din nou, cu nebănuite avânturi, cu sporite energii, pe valurile învolburate ale vieții, în căutarea eternului mister al destinului omului pe pământ. Aici, în conacul de la Corcova, îi plăceau mai ales primăverile, lăsându-se pătruns de amețitorul parfum al atâtor flori pe care le considera numai ale acestui pământ și pe care credea că nu le va mai întâlni nicăieri. Prințul iubea la fel de mult și toamnele Corcovei, trăia clipe de rară fericire când vedea întinsele podgorii copleșite de rod și când atingea, ca o mângâiere, strugurii dolofani și brumării care decantaseră miraculos comoara de aur a soarelui verii."

pic1-1.png

Corcova in Prezent

Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Dâmboviceanu, a luat ființă în anul 2005, moment în care, dintre cele 470 de hectare de viță de vie pe care le-a deținut IAS-ul Corcova, mai rămăseseră doar 18 hectare, iar cramele, construite de prințul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea, erau în ruină.

În vara anului 2005, firma a cumpărat 12 hectare din via plantată de IAS Corcova și aproximativ 50 hectare de teren plantate cu vie în stare degradată, în satul Jirov. Ambele amplasamente fuseseră plantate cu viță de vie încă din timpul moșiei familiei Bibescu și pretabilitatea lor pentru cultura viței de vie era confirmată. Ulterior, compania a solicitat o finanțare din fondurile Sapard pentru înlocuirea viței de vie îmbătrânite și replantarea cu soiuri de calitate superioară. Proiectul a primit finanțarea și a fost finalizat în anul 2007. Astfel, în anii 2006 și 2007 au fost plantate 40 de hectare cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel și Chardonnay. Cu excepția Syrah-ului, soiurile au fost cultivate la Corcova de pe timpul moșiei Bibeștilor, fiind incluse în soiurile autorizate DOC Mehedinți-Corcova.

Cramele au fost complet renovate și modernizate în perioada 2008-2009. Cu sprijinul FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), cramele au fost dotate cu utilaje și echipamente moderne care înlesnesc procesarea, conform standardelor europene.

După noi plantări în 2008 și 2010, suprafaţa cultivată a ajuns la 55 hectare dintre care 40 sunt cultivate cu soiuri pentru vinuri roșii.

pic2.png

Terroir

Podgoria Corcova Roy & Dâmboviceanu cuprinde, în acest moment, 55 de hectare pe care au fost replantate soiurile tradiționale ale locului, existente și pe vremea moșiei Bibeștilor, incluse în soiurile autorizate DOC Mehedinți-Corcova: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, precum și un soi nou, Syrah.

Vinul de Corcova poartă amprenta originală a locului și vorbește despre istorie, distincție, pasiune. Personalitatea terroir-ului este dată de îmbinarea fericită a elementelor climatice cu specificul geologic, de alegerea potrivită a soiurilor de struguri și, mai ales, de atenția pentru procesul vinificării.

Clima zonei este temperat - continentală, în care se simt influențe submediteraneene; iarna, în special, au loc invazii de mase de aer umede și calde de origine mediteraneană și oceanică, ceea ce face ca acest anotimp al anului să fie mai blând, iar verile sunt în general călduroase dar cu nopți răcoroase datorate proximității pădurilor și a munților. Temperatura medie anuală a aerului: 11,5°C, iar media anuală a precipitațiilor este de cca 600 mm.

Plantarea viței de vie s-a făcut de la nord la sud pentru a obține o expunere cât mai lungă la lumina și caldura soarelui. Astfel strugurii ajung la maturitate într-un mod echilibrat.

Echipele de control, cu ajutorul unui software performant, identifică zeci de mii de butuci de viță de vie și le urmăresc caracteristicile: creșteri vegetale, cantitate de struguri produsă, număr de ciorchini, perioada coacerii, zahăr acumulat, culoare, gust etc. Sunt alese corzile de la butucii cei mai reprezentativi pentru soiul respectiv și cu rezultatele cele mai bune în vederea obținerii de vinuri de calitate.

Nimic nu a fost făcut întâmplător. Rândurile au fost plantate la o distanță de 1,80 metri, iar butucii la o distanță de 0,9 sau 1,00 metru. Distanța între butuci, respectiv densitatea plantelor pe hectar, influențează enorm calitatea strugurilor. Din cauza faptului că rădăcinile viei au un spațiu limitat pentru a se dezvolta, iar creșterea viței este atent controlată, elementele nutritive din sol ajung, în mod firesc și nemijlocit, într-o proporție mai mare în struguri, sporindu-le astfel aromele și intensificându-le culoarea. Concentrația bobului de strugure, mai mic de data aceasta, este mult mai intensă.

Un alt lucru edificator pentru filosofia Corcova Roy & Dâmboviceanu este faptul că se evită folosirea substanțelor ierbicide. Iarba, un concurent natural al viței de vie, este păstrată în soiurile roșii pentru a forța dezvoltarea în intensitate a strugurilor.

Culegerea se face manual, lădițele cu struguri fiind transportate cu cea mai mare grijă, alegerea strugurilor făcându-se manual, la masa de triaj, iar presarea realizându-se lent. Într-un cuvânt, integritatea strugurilor este respectată de-a lungul lungii lor călătorii din vie în sticlă.

Preocupările companiei Corcova în ceea ce privește responsabilitatea socială au pe primul plan protejarea mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă a companiei. De altfel, grija companiei de a susține un mediu înconjurător cât mai sănătos este cel mai bine exprimată de cuvintele ecologistului David Brower: "Nu moștenim pământul de la strămoși; îl împrumutăm doar, pentru copiii noștri."

În înțelesul echipei Roy & Dâmboviceanu, dezvoltarea durabilă este definită, în sens larg, ca fiind îmbunătățirea calității procesului de fabricație și a vieții fiecăruia dintre angajați, acum și pentru generațiile care vor veni. În acest fel se face legătura între ceea ce înseamnă dezvoltare economică, valori ale companiei și protecția mediului.

La Corcova, pe moșia familiei Bibescu, vinul a fost decantorul în jurul căruia au avut loc schimburi de idei, trăiri intense, au luat naștere scrieri memorabile și s-a coagulat un număr impresionant de personalități. Este o moștenire de care acum compania se îngrijește. Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi aici.

Postam articole periodic pentru pasionati pe blogul nostru oficial, Elitestore.ro